Karbondioksiti Toprak Altına Pompalayacaklar

İzlanda ülkelerinde artan karbondioksit kirliliğine çözüm bulmak amacıyla, toprak altına karbondioksit pompalayarak bunu azaltmaya çalışmakta.

Bilim adamları ve mühendisler İzlanda’da çok önemli bir güç kaynağı üzerinde çalışmalar yürütüyor. Karbondioksit emisyonları toprağa pompalanabilir ve aylar içinde kimyasal bir değişiklik ile kalıcı biçimde dönüşebilirler. Bu şekilde toprak altında karbondioksiti depolayıp orada katı biçimde tutabiliriz.

Hellisheidi enerji santrali İzlanda’nın merkezine güç sağlayan tesislerden birisidir. Tesis 2012 yılında Carbfix isimli bir proje başlattı. Bu projeyle gazları su ile karıştırıp volkanik bazaltın altına pompaladılar. Doğada, bazalt karbondioksit ve suya maruz kaldığında bir dizi kimyasal reaksiyon meydana gelir. Karbon beyazımsı ve tebeşirimsi mineral olarak çökelir. Fakat kimse bu reaksiyonun ne kadar sürede tamamlandığını bilmiyordu. Kayalar üzerinde yapılan çalışmalarda bunların yüzlerce hatta binlerce yıl sonucunda oluştuğu, fakat Hellisheidi’de volkanik bazaltın altında bunun 2 yıldan az bir sürede oluştuğu gözlemlendi.

2012-2013 yılları arasında deneme amaçlı olarak 250 ton karbondioksiti, su ve hidrojen sülfür ile karıştırıp 400 ile 800 metre arasında pompalamış. Bunun sonuçlarını gözlemlemek amacıyla kurulan ekibin 2014 yılında oluşturduğu raporda ise karbonun aylar içine mineralize olduğu yazılmıştır.

Hellisheidi enerji santrali her yıl 40000 ton karbondioksit üretmektedir. Ve bunun iklime etkisini azaltmak amacıyla bu yöntemleri geliştirmeye başladı. 2014 yılında bu proje kapsamında 5000 ton karbondioksit toprak altına pompalandı ve her geçen yıl bu miktar artırılmaya çalışılmaktadır.

Mühendisce