3 boyutlu yazıcıların animasyon stüdyolarındaki kullanımı önemli ölçüde zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaktadır. Bunun en büyük örneği de LAIKA stüdyosunun kullandığı Cuttlefish isimli 3D Yazıcı.
Günümüzde 3D yazıcı özellikleri animasyon stüdyoları için çok büyük öneme sahiptir. Amerikan animasyon stüdyosu LAIKA, kendi filmlerini yapmak için kenar kesme yazılımları ve 3D yazıcı donanımlarından yararlanmakta. Fraunhofer ve Stratasys arasındaki işbirliği sonucu binlerce renk ve plastik üzerindeki eğimleri yapmayı geçmişte olmadığı kadar kesin bir şekilde başarabilmekte.
Stop-motion ismi verilen animasyon çekim yönteminin eşsiz bir çekiciliği var. Bu çekim tekniği kullanıldığında, 24 adet film karesi animasyonun 1 saniyelik bir kısmına denk gelmekte. Her bir kare titizlikle kuklalar ve sahne hazırlanmalı. Ardından diğer kare için ufak hareketlerle değişiklikler tamamlanmalı. Bütün bir animasyon dijital kamera yardımıyla çekilen hareketsiz sahnelerin düzenlenmesiyle oluşmakta. Amerika merkezli LAIKA şirketi 3 adet Oscar adayı animasyon filmi yapmışlardı. Bunlar; 2014 yapımı The Boxtrolls, 2012 yapımı ParaNorman ve 2009 yapımı Coraline. Kullandıkları 3D baskı yöntemleriyle Academy of Motion Picture Arts and Science topluluğunun Bilimsel ve Mühendislik Ödülünü kazandılar.
Fraunhofer firmasının ürettiği Cuttlefish isimli 3D yazıcıyı kullanan LAIKA, bir çok baskıyı eş zamanlı olarak yapabilmekte. Üstelik orjinali ile aynı geometri ve yumuşak renk geçişini sağlayabiliyor. İlk kez Cuttlefish 3D yazıcısını kullanma fırsatı yakalayan Brian McLean açıklamasında, “Bu kadar doğru ve detaylı renklerle plastik üzerine 3D baskıyı ilk kez görüyoruz. Yeni animasyonlarımızda bundan faydalanacağız.” dedi.
Mühendisce