Dünyanın En Pahalı İlk 10 Köprüsü

Dünyanın en pahalı 10 köprüsü ve özellikleri nelerdir ?

Geçmişten günümüze yapılan dünyanın en pahalı 10 köprüsü ve özelliklerini sizler için derledik. Çok eski olan köprüler haricinde, sıralamada kullandığımız maliyetler yapıldığı dönem için açıklanan sayılardır.

Mühendislik harikaları listemizde de yer alan bazı köprüleri burada görebilirsiniz. Dünyanın en pahalı köprülerini ve belli başlık özelliklerini yazımızda bulabilirsiniz.

 

10. Jiaozhou Körfezi Köprüsü

Jiaozhou Körfezi Köprüsü
Jiaozhou Körfezi Köprüsü

Jiaozhou Körfezi Köprüsü veya Qingdao Haiwan Köprüsü olarak bilinen köprü Çin’in doğusundaki Shandong bölgesinde bulunuyor. Köprünün yapımına 2007 yılında başlanmış 2011 yılında bitirilmiştir. Jiaozhou Körfezi birleştirme projesi kapsamındaki 41 kilometrelik yolun 26 kilometre uzunluğundaki köprüye verilen isimdir.

Köprü, resmi devlet televizyonu kaynaklarına göre 1.5 milyar dolara mal olduğu açıklandı. Fakat bazı kesimlere göre bu maliyetin 8.8 milyar dolar olduğu konuşuluyor.

Ayrıca Jiaozhou Körfezi Köprüsü, dünyanın su üzerindeki bulunan en uzun köprüsü ünvanını alarak,  Guinness Dünya Rekorlarına ismini yazdırdı.

9. Incheon Köprüsü

Incheon Köprüsü
Incheon Köprüsü, Güney Kore

Güney Kore’nin başkentinin adını taşıyan Incheon Köprüsü, yaklaşık dört yıllık bir inşa sürecinin ardından 2009 yılında tamamlandı. Köprü, Songdo iş bölgesinden Incheon Uluslararası Havaalanı’na seyahat için harcanan zamanı azaltmak amacıyla yapıldı.

21 kilometre uzunluğundaki Incheon Köprüsü, Güney Kore’nin en uzun köprüsü olarak 1.55 milyar dolara mal oldu.

8. Vasco De Gama Köprüsü

Vasco De Gama Köprüsü
Vasco De Gama Köprüsü, Portekiz

Vasco De Gama Köprüsü, Portekiz’in başkenti Lizbon’da olup, üç yıllık inşaatın ardından 1998’de tamamlanmıştır. Lizbon’un diğer köprüsü olan 24 de Abril Köprüsü’nün trafiğini azaltmak ve Lizbon kentinde yapılacak otobanları birbirine bağlamak için yapılmıştır.

Toplam 12.3 kilometre uzunluğundaki Vasco De Gama Köprüsü, viyadük bölümleri dahil edildiğinde Avrupa’nın en uzun köprüsüdür. Vasco De Gama köprüsü, 0.8 kilometre ana köprü ve 11.5 kilometre viyadük bölümünden oluşuyor. Mühendislik harikaları arasında yer alan bu köprünün maliyeti 1.8 milyar dolar.

7. Yeongjong Grand Köprüsü

Yeongjong Grand Köprüsü, Incheon
Yeongjong Grand Köprüsü, Güney Kore

Güney Kore’de bulunan bir başka köprü olan Yeongjong Grand Köprüsü, ülkenin altyapısına verdiği önemi ifade ediyor. Incheon Uluslararası Havalimanı otobanının bir parçası olan bu köprü, 2000 yılında projenin başlangıcından 5 yıl sonra açıldı.

Incheon şehrinde bulunan listemizdeki ikinci köprü olan Yeongjong Köprüsü’nün yapımına 1.94 milyar dolar harcandı.

6. Verrazano-Narrows Köprüsü

Verrazano-Narrows Köprüsü, New York
Verrazano-Narrows Köprüsü, Amerika Birleşik Devletleri

Listede yer alan en eski köprülerden biri olan Verrazano-Narrows Köprüsü, 1964 yılında 5 yıllık inşaat döneminden sonunda açıldı. New York Eyaleti’nde bulunan köprü, Brooklyn’i Staten Adası’na birleştirmek amacıyla yapıldı.

Köprü ismini 1524 yılında New York Limanı’na ilk girişi yapan avrupalı kaşif, Giovanni da Verrazzano’dan almaktadır. 4170 metrelik uzunluğuyla yapıldığı dönemde, dünyanın en büyük köprüsü olarak anılıyordu. 1964 yılında 320 milyon dolar harcanarak yapılan köprü, günümüzün parasıyla 2.45 milyar dolar ediyor.

5.  Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye

İstanbul Boğaz’ını birbirine bağlayan üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımına 2013 yılında başlandı. Yapımı 2016 yılında sona eren köprü 2100 metre uzunluğundadır..

322 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek asma köprüsü olma özelliğini taşıyan köprü, Fransa’da bulunan Millau Viyadüğü’nün ardından ikinci en yüksek köprüdür.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü,  yaklaşık 2.5 milyar dolar harcanarak yapıldı.

4. Øresund Köprüsü

Øresund Köprüsü, İsveç - Danimarka
Øresund Köprüsü, İsveç – Danimarka

Øresund köprüsü, Danimarka ve İsveç’i birbirine bağlamak amacıyla yapıldı. Avrupa kıtasında bulunan en uzun demiryolu ve karayolu köprüsüdür. 2002 yılında Uluslararası Köprü ve Yapısal Mühendislik Derneği tarafından olağanüstü yapı ödülüne layık görüldü. Köprü 2000 yılında, dört yıllık bir inşaat süresinin ardından açıldı.

Øresund Köprüsü’nün yapımında Peberholm ismi verilen yeni bir yapay ada da inşa edildi. İskandinavya’daki en önemli iki köprüden biri olarak kabul edilen Øresund Köprüsü, 7850 metre uzunluğundadır. Köprünün yapımı için 2.6 milyar euro harcandı.

3. Akashi-Kaikyō Köprüsü

Akashi Kaikyo Köprüsü, Kobe
Akashi Kaikyo Köprüsü, Japonya

Japonya’nın Kobe kentinde bulunan Akashi Kaikyo Köprüsü yaklaşık 10 yıl süren yapım aşamasının ardından 1998 yılında açıldı. Köprü günlük 23.000 araç tarafından kullanılmaktadır. Köprü, bir feribot kazası sırasında 168 kişinin ölmesinin ardından yapılmak zorunda kalındı.

3900 metre uzunluğundaki Akashi-Kaikyō Köprüsü, yapıldığı yer bakımından oldukça sıkıntılı bir inşa sürecinin ardından 3.6 milyar dolara tamamlandı.

2. Great Belt Fixed Link Köprüsü

Great Belt Fixed Link Köprüsü, Zealand
Great Belt Fixed Link Köprüsü, Danimarka

Great Belt Köprüsü veya Doğu Köprüsü isimleriyle de anılan Great Belt Fixed Link Köprüsü‘nün yapımına 1988’de başlanıldı. Trafiğe 1998 yılında açılan köprü, 4.3 milyar dolara mal oldu.

Danimarka’nın Zealand ve Funen adalarını birbirine bağlamak amacıyla yapılan köprü 6.7 kilometre uzunluğundadır.

1. Oakland Körfezi Köprüsü

Oakland Körfezi Köprüsü, San Francisco
Oakland Körfezi Köprüsü, Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri California eyaletindeki San Francisco Körfezi üzerine yapılan Oakland Körfezi Köprüsü, 1989 yılında gerçekleşen Loma Prieta depreminde hasar gördü. Yerine bir asma köprü yapılması için 2002 yılında inşaata başlandı ve 2013 yılında tamamlandı.

Yeni yapıaln Oakland Körfezi Köprüsü, dünyanın en geniş köprüsü olarak Guinness Dünya Rekorlarına girmeyi başardı. Oakland Körfezi Köprüsü’nün yeni yapılan doğu bölüm 150 metre yüksekliğinde ve 3100 metre uzunluğundadır. Bu bölümün toplam maliyeti 6.5 milyar doları geçti.

 

Mühendisce.com derlemesidir. Kaynak göstermeden kullanmayınız.