Mühendislik Açısından En iyi Yapılar-2

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı , İSVİÇRE

İsviçre-Fransa sınırındaki dünyanın en gelişmiş teknolojilerinin kullanıldığı CERN’de 2008 yılında devreye girmiştir. Parçacıkların yüksek hızla çarpıştırılıp bunlardan ortaya çıkacak enerjiler hesaplanmaktadır. Yerin 100 metre altında ve 27 kilometrelik bir çevresiyle mühendislik anlamında görülmesi gereken yerlerden birisi. Sistem çarpışmalardaki başarılı deneylerin ardından daha üst seviyelerde deneyler gerçekleştirebilmek için 2 yıl süren bir modernizasyon gerçekleştirmiş. Ardından 2015 yılında parçacık çarpıştırmasında bir rekor olan  13 TeV(teraelectron volt) görülmüştür. Günümüzde görebileceğiniz en yüksek teknolojilerin üzerinden çalışıldığı merkez gerçek mühendislik baş yapıtıdır.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

 

Bailong Asansörü , ÇİN

Çin’in Hunan bölgesindeki Zhangjiajie Ulusal Orman Park’ında bulunan eşsiz Wulingyuan Kanyonu’na daha yüksek bir yerden bakabilmek için inşa edilmiştir. Bailong asansörünün halk tarafından verilen bir ismi de “100 Ejderha Asansörü”dür. 330 metre gibi bir yüksekliği yaklaşık 1 dakika gibi sürede çıkan asansörün 3 tarafı camla çevrilidir. Her seferde 50 kişiye kadar kapasitesi olan asansörler günlük 18000 kişiyi tepeye taşımaktadır. 12 milyon dolara mal olan yapı 1999 yılında yapımına başlanılarak 2002 yılında hizmete sunulmuştur. Asansörü kullanan kişilere yukarıya ulaştıklarında muhteşem bir manzara bekliyor olacak. Ayrıca tabi ki asansör korkusu olanlar içinde yukarıya ulaşmak için bir yol var fakat 2.5 saatlik bir yürüşü göze almak gerekiyor.

Bailong Asansörü
Bailong Asansörü

 

Millau Viyadüğü , FRANSA

Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan asma köprü, dünyanın üzerinden araç geçen en yüksek köprüsü olma özelliği taşımaktadır. Bulunduğu ülke açısından bir yapı ile kıyaslayacak olursak, Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksektir. İnşaat mühendisi Norman Foster tarafından tasarlanmıştır. Yüksekliğinden dolayı aşırı seviyedeki rüzgarlara karşı dayanıklı olarak yapılmıştır. 225 kilometre/saat hızdaki rüzgara dayanıklıdır. 2001 yılında yapımına başlanılan köprü 2004 yılında trafiğe açılmıştır. Kullanım süresi 120 yıl olarak belirtilmiştir. 394 milyon avroya mal olan köprünün yapımında 127 bin metreküp beton 5 bin ton çelik gerilmiş çelik kullanılmıştır. Bu ekstrem koşullarda yapılan köprünün mühendislik açısından değeri çok büyüktür.

Millau Viyadüğü
Millau Viyadüğü

Mühendisce