Robotik Beyin Ameliyatları Gerçekleşti

Kanadalı mühendisler ilk robotik beyin vasküler prosedürünü başarıyla gerçekleştirdiler. Kullanılan robot, beyindeki endovasküler prosedürler için kullanılan mikro kateterleri, kılavuz telleri ve diğer cihazları barındırmasını sağlayan değişikliklerle donatılmış nörovasküler ameliyatlar için özel olarak uyarlanmış olarak karşımıza çıkmaktadır.
Toronto Western Hastanesi’nde bir beyin cerrahı ve nöroradyoloğu olan M.Sc.  ‘Bu deneyim, uzak nörovasküler prosedürler vizyonumuza ulaşmanın ilk adımıdır,’ dedi ve tıbbi görüntüleme profesörü Dr. Kanada Toronto Üniversitesi’nde cerrahı , ‘İntrakraniyal anevrizma tedavisini robotik olarak yapabilmek, nöro-endovasküler müdahalede ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır.’ söyleminde bulundu.
Toplamda, cerrahlar robotun yardımıyla altı başarılı anevrizma tedavisi gerçekleştirdiler. bu ameliyatlar kapsamında, akış yönelimli stentler gibi çeşitli cihazların konuşlandırılmasını bile içeriyordu.
Mendes Pereira, ‘Beklenti, gelecekteki robot sistemlerinin uzaktan kontrol edilebileceğidir. Örneğin, hastanemde olabilir ve yüzlerce hatta binlerce kilometre uzaklıktaki bir hastaya tedavi verebilirim.’ Dedi. ‘İnme gibi zaman açısından kritik prosedürler için uzaktan robotlar aracılığıyla hızlı bakım sağlama yeteneğinin, hasta sonuçlarını iyileştirme üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve coğrafyadan bağımsız olarak her yerde hastalara üstün bakım sunmamıza izin verebilir.
Mendes Pereira, ‘Deneyimlerimiz ve bu teknolojinin gelecekteki operatörlerinin deneyimleri, başarılı robotik programların uygulanması için gerekli iş akışlarının ve süreçlerinin geliştirilmesine yardımcı olacak ve bu da gelecekte uzaktan bakım ağlarının kurulmasına yardımcı olacaktır.’ Dedi.
Günümüzde robotlar birçok kapasitede kullanılmaktadır ve mevcut oldukları her alanı büyük ölçüde geliştirmektedir.  Peki sizler ameliyatda bir robota güvenebilir misiniz?
Gelin bu konuda ABD’de yapılan ilk robotik omurga ameliyatını da inceleyelim;
ABD’de Yapılan İlk Robot Destekli Omurga Cerrahisi Penn Medicine’den çok cerrahlı bir ekip, ilk cerrahiyi trans-oral robotik bir yaklaşım kullanarak başarıyla tamamladı. Yeni yaklaşım, dünyanın türünün ilk robotik cerrahi tekniği olarak literatüre girmiş oldu.
Dünya üzerinde bir çok ülkenin hedefi olarak şu söylenebilir robotların yakın yada uzaktan eğilimle ameliyatları gerçekleştire bilmek. Nitekim bu durum gelişir ve yaygınlaşırsa bir insandan çok daha milimetrik ameliyatları gerçekleştirmeyi mümkün kılarken deneyimli cerrahi operatörler de dünyanında neresinde olursa olsun bir ameliyatı yönetebilme imkanına sahip olabilecektir.