Şantiyelerde Güvenlik Sistemi

Şantiyelerde kazaları önlemek amacıyla erken uyarı sistemi gibi çalışan OSV teknolojisi Japonya’nın Kobe Üniversitesi’nde testlerden geçti.

İnşaatlarda güvenliği sağlamak amacıyla yeni bir yöntem geliştirildi. Endonezya’nın başkenti Jakarta’daki metre şantiyelerinde uygulanmaya başlanan bu sistem “Yerinde Görselleştirme” olarak adlandırılıyor. Proje Kobe Üniversitesi Mühendislik Enstitüsü Profesörü Akutagawa Shinichi tarafından geliştirildi.

Yerinde Görselleştirme (OSV), inşaat alanlarındaki güvenlik seviyesini kontrol amacıyla üretilen gerçek zamanlı bir veri işleme teknolojisidir. Aygıt, yerleştirilmiş LED’ler ile şantiyedeki duvarlara ve sütunlara bağlanıyor, herhangi bir eğim veya düzensizlik olduğu zaman uyarı sistemleri devreye giriyor. Bu LEDler tıpkı trafik ışıkları gibi 3 seviyeden oluşan ışıklar veriyorlar. Mavi, düzensizlik olmadığını. Sarı ve kırmızı ise çökme durumu olduğunu gösteriyor.

Profesör Akutagawa bu teknolojinin test aşamasında bizzat Jakarta’da bulunmakta. Profesör ve ekibi, metro sistemi içerisindeki şantiyede 3 aylık bir süre zarfında OSV ile güvenlik seviyelerini gözlemledi. Ve bunu takiben test sonuçlarını gösteren bir seminer düzenledi. Teknolojinin düzgün çalıştığı ve herhangi bir sorun belirtisi olduğu anda müdahale edileceğini gösterdiklerini belirtti.

Bir çok gelişmiş ülkede yapılan olağanüstü büyük şantiyelerde olabilecek kazaları en aza indirgeyip, herhangi bir problem yaşanmadan bunları önlemeye yarayacak teknolojiyi umarız gelişmekte olan ülkelerde kullanıma başlar.

Mühendisce