Çok sık sorulan bir soru, tersine mühendislik nedir?
Makine mühendisliğinde, tersine mühendislik terimi, mevcut bir nesnenin yeniden yapılandırılması sürecini özetlemek için kullanılır. Bir nesneyi sıfırdan tasarlarken, bir mühendis bir tasarım spesifikasyonu çizecek ve öğenin oluşturulduğu çizimler üretecektir.
Bir Başka Deyişle, tersine mühendislikle tasarım mühendisi nihai ürünle başlar ve ürün tasarım spesifikasyonuna ulaşmak için tasarım süreci boyunca ters yönde çalışır. Süreç sırasında tasarım konsepti ve üretim yöntemleri hakkında hayati bilgiler keşfedilir.
Tersine mühendislik süreci, ister mekanik bir bileşen, ister tüketici ürünü, ister eski bir eser olsun, 3D tarama yoluyla nesnenin boyutsal bilgisini elde ederek başlar.
Tersine mühendislik üç boyutlu konum verileri elde etmeyi içerir. Ürün hakkında değerli boyutsal bilgi toplamanın birçok yolu vardır, ancak doğru bir 3D ölçüm sistemi kullanmak çok önemlidir. Yakalanan verilerin doğruluğu, Bu modelin orijinaline kıyasla kalitesini ve sapmasını etkileyecektir.
Tersine Mühendislik Ne İçin Kullanılır?
Tersine mühendislik, bileşenin fiziksel boyutlarını, özelliklerini ve malzeme özelliklerini yakalayarak mevcut bir parçanın kopyalanmasını sağlar. Bir nesnede bunu kullanmak için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli nedenler vardır:
Eski Bileşenler – Yıllar önce tasarlanan ve üretilen birçok bileşen için, nesnenin yeniden oluşturulacağı mevcut 2B çizimler veya 3B CAD verileri yoktur. Burada, ürünü yeniden oluşturmak için bilgi kazanmak için hayati bir araçtır.
Orijinal Ekipman Üreticisi (OEM) sorunları – OEM artık ticaret yapmıyorsa veya tasarım ölçümlerini kaybetmişse, Tersine Mühendislik bu nesnenin üretimine devam etmek için hayati ürün bilgilerini sağlayacaktır.
Tasarım Geliştirme, Parça Test Etme ve Analiz – Tersine mühendislik sayesinde, bir 3D ürün hızlı bir şekilde dijital biçimde yakalanabilir ve geliştirilmiş tasarım iterasyonları elde etmek için yeniden modellenebilir veya analiz edilebilir.
Rakip Analizi – Herhangi bir kuruluşun rakip ürünleri tersine mühendislikle analiz edilebilir.
Ismarlama ve Eski nesneler – Bir nesnenin boyutları hakkında fiziksel öğenin kendisi dışında hiçbir bilgi yoksa, onu yeniden üretmenin en hızlı ve en güvenilir yolu tersine mühendislikle olacaktır. Bir ürünün şekli organik ise (küboid veya silindirik gibi standart bir geometri değil), CAD’de tasarım zor olabilir çünkü CAD modelinin şekillendirilmiş modele kabul edilebilir bir şekilde yakın olmasını sağlamak zor olabilir. Fiziksel model CAD modeli için bilgi kaynağı olduğundan, tersine mühendislik bu sorunu önler.
Modern üretim – Eklemeli Üretim gibi yöntemlerde de tersine mühendislik kullanır.
Dijital Arşivleme – Müze parçaları ve tarihi eserler 3D tarama ile kayıt altına alınabilir, daha sonra tersine mühendislik yapılır ve nesneye gelecekte hasar gelmesi veya öğenin parçalarının yeniden üretilmesi gerektiğinde ortaya çıkan CAD verileri kullanıla bilinir.
Model ve Ürün Üretmenin Zaman ve Uygun Maliyetli Yolu
Tersine mühendislik süreci, yapılacak öğelerin önemli bir finansal yatırımı temsil etmesi veya büyük miktarlarda çoğaltılması durumunda özellikle maliyet açısından oldukça etkindir. Tersine mühendislik tarafından sunulan bir diğer avantaj, ürün geliştirme döngüsünün sıkıştırılmasıdır. Oldukça rekabetçi bir küresel pazarda, üreticiler pazara yeni bir ürün getirmek için tedarik sürelerini kısaltmaya çalışırlar. Tersine mühendislikle 3 boyutlu model hızlı bir şekilde dijital biçimde kayıt altına alınabilinir ve gerekirse Ek Üretim, Vakum Döküm veya CNC işleme gibi çeşitli imalat yöntemleri ile imal edilip ithal ve ihraç etme olanakları sunabilir.
Tersine Mühendislik İçin Veri Yakalama
Parçanın geometrisini yüzey noktaları açısından temsil etmek, parametrik veya serbest biçimli yüzeylerin oluşturulmasındaki ilk adımdır. Yerel ölçüm yazılımı veya özel bir tersine mühendislik yazılımı kullanılarak nokta bulutundan son derece hassas ve yoğun bir çokgen ağ oluşturulur.
Bir fotogrametri sisteminin ek yararı, tüm uçak veya tekneler gibi daha büyük nesneler için yakalanan verilerin daha da kesin olmasını sağlar. Fotogrametri, doğrulanmış bir DSLR kamera kullanarak birden fazla dijital görüntü kullanıp referans noktalarını yakalamak için tasarlanmış ayrı bir metroloji sistemidir. GOM 3D tarama sistemi, potansiyel tarama alanını genişletmek için bu referans noktalarını kullanabilir; bu, daha sonra tersine mühendislikle yapılabilecek daha büyük öğeleri yakalamanın mümkün olduğu anlamına gelir.
Tersine Mühendislik Süreci
CAD modeli için aşağı akış uygulamasına bağlı olarak, farklı yüzey tipleri oluşturulabilir. Örneğin, bu kolayca değiştirilebilen ve yeniden tasarım veya optimizasyon yaparken gerekli olabilecek tamamen parametrik bir CAD modeli üretmekten oluşabilir.
Denetim yazılımı kullanılarak CAD modelinin analizi yapılır ve Müşteriye rapor edilir. Bu, tarama verisi ile CAD modeli arasındaki maksimum sapmaları ve spesifikasyonun gerekliliklerini karşıladığı belgeleri vurgular.
Neden Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) kullanıyoruz?
Çeşitli CAD ve mühendislik yazılımları kullanarak üretim için doğru veriler oluşturabilir, mevcut tasarımları nasıl gerçekleştireceğini analiz edebilir ve geliştirebiliriz.
CAD, fiziksel nesnelerin iki veya üç boyutlu (2D veya 3D) grafik gösterimlerini oluşturmak için kullanılır. Ürün ve endüstriyel tasarımda CAD, ayrıntılı 3D katı veya yüzey modellerinin veya fiziksel bileşenlerin 2D vektör tabanlı çizimlerinin oluşturulması için kullanılır. Bununla birlikte CAD, mühendislik süreci boyunca ürünlerin kavramsal tasarımından ve düzeninden montajların gücü ve dinamik analizine kadar üretim yöntemlerinin tanımlanmasına kadar kullanılır. Bu, bir mühendisin tasarım değişkenlerini analiz etmesini, fiziksel prototiplerin kullanımını en aza indirirken üretim için en uygun tasarımı bulmasını sağlar.