Yıldız Tozları ve Dünyanın Oluşma Sırları

Araştırmalarda çalışan mühendisler fosilleşmiş yıldız tozlarının dünyanın oluşma sırlarını içinde barındırdığını düşünüyorlar.

2,7 milyar yıl önce küçük demir bir tanecik Dünya’nın atmosferine girdi. Sonunda tortulaşarak yüzeye düştü ve fosilleşti. Bu aşamada daha öncekilere oranla daha eski bir kozmik toz parçacığı bulundu. Üzerinde çalışan mühendislere dünyanın şu andaki halinin nasıl oluştuğu ile bilgi verebileceği umuluyor. Daha önceleri mühendisler eski zamanlarda dünyada az veya hiç oksijen olmadığını düşünüyorlardı. Fakat manyetit veya demir oksite dönüşmüş demir tanecikleri bulundu. Bu bulgular da gösteriyor ki dünyada eski zamanlarda da oksijen bulunuyormuş.

Batı Avustralya’da insan saçının genişliğinden daha az boyutta mikro meteorlar bulundu. Melbourne’deki Monash Üniversitesi’nden Dr. Andrew Tompkins yaptığı açıklamada, “Bu çok heyecan verici bir sonuç. Çünkü ilk kez Dünya’nın eski zamanlarındaki üst atmosferden kalma maddeler bulundu. Ayrıca bütün bulunan mikro meteorların ortak özelliği yapılarında demir bulundurmaları ve bunların da demir oksite dönüşmüş olmalarıdır.” dedi.

Bulgular 2,4 milyar yıl önce olduğu düşünülen “Büyük Oksidasyon Olayı”na ışık tutmaktadır. Bu olay alt seviyedeki atmosferdeki oksijen yoğunluğunun bir anda artması ve bununla birlikte günümüzdeki oksijeni kullanan bitki ve hayvanların oluşumlarının başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Açıklamalarda mühendis ve bilim adamları konuyla ilgili gelecekteki bulgulara göre daha kesin konuşabileceklerdir deniliyor.

Mühendisce