Yumuşak Silikon Motor

Çeşitli mühendislik alanlarında kullanılması amacıyla tasarlanan küçük ve yumuşak tekerleklerle donatılmış zorlu araziler ve su altında kullanılabilen aracın tanıtımı yapıldı.

Geliştiricisi olan Rutgers Üniversitesi’ne göre, bu çok yönlü aracın gelecek versiyonları herhangi bir afet veya salgın durumunda araştırma ve kurtarma faaliyetlerinde ve bilinmeyen gezegen keşif araştırmalarında kullanılabilecek.

Rutgers Üniversitesi Mekanik ve Uzay Mühendisliği bölümü Asistan Profesör Aaron D. Mazzeo geliştirdikleri bu araç ile ilgili yenilikleri şu şekilde sıralıyor:

  • Uzama veya eğilme yapmadan tork sağlayabilen motor
  • Doğada bulunmayan eşsiz bir tekerlek ve aks konfigürasyonu. (Yumuşak tekerlekler pasif süspansiyon için imkan sağlıyor.)
  • Tekerlekler “peristalsis” denen tıp terimine benzer bir hareket ile çalışabiliyor
  • Elektromanyetik alanlara sahip sert ortamlar için uygun yumuşak ve metal içermeyen motorlar
  • Darbelere karşı dayanıklılık. (Kendi yüksekliğinin 8 katı kadar yüksekten düşme testlerinde başarıyla ayrıldı.)
  • Frenleme sistemi (Ekstra bir güce gerek kalmadan sabit pozisyonda durabilme)

Rutgers Üniversitesi mühendisleri bu aracı üretirken alüminyumdan 1 milyon kat daha yumuşak olan silikon lastik kullandılar. Bu yumuşaklığı anlatacak olursak serbest haldeki bir insan baldır kası ile silikon bir spatula arasındaki bir seviye.

Bu araç 3D yazıcılarla üretilen kalıplar ve yumuşak litografi ile üretildi. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ile patent davası sürmektedir.

Mühendisce